Lezersvragen

Mijn baby slaapt overdag slecht

Ik kreeg van Linda de vraag wat ze kan doen om de slaap van haar dochtertje van 7 weken te verbeteren. ’s Nachts slaapt ze lekker door en komt ze 1 of 2 keer voor een voeding. Maar overdag is ze erg alert en lang wakker.

 

Linda schrijft:
‘Ze slaapt alleen in de wandelwagen, draagzak of in mijn armen. Het liefst valt ze aan de borst in slaap. Als ik probeer om haar slapend weg te leggen in haar ledikantje wordt ze meestal weer snel wakker. Soms hebben we geluk en slaapt ze wat langer. Ik heb geprobeerd om haar wakker in haar bedje te leggen en haar zelf in slaap te laten vallen, maar dit lukt haar niet. Als ze hard gaat huilen dan ga ik naast haar zitten en sus haar zo goed mogelijk, maar dit lukt niet altijd. Af en toe lijkt ze even in slaap te vallen maar ze wordt dan toch weer wakker en begint dan hard te huilen. Uiteindelijk ga ik vaak toch weer wandelen zodat ze nog wat kan slapen. Omdat ik bang ben dat ze oververmoeid raakt laat ik haar de rest van de dag gewoon in mijn armen in slaap vallen of in de wandelwagen of draagzak. Heb jij nog tips voor ons?’

 

Allereerst Linda is het goed om te weten dat je in die eerste maanden nog niet zoveel verkeerd kunt doen als het gaat om het creëren van slechte slaapgewoontes. Het is prima om je kindje te helpen bij het in slaap vallen of doorslapen. Het is nu vooral belangrijk om een goede band op te bouwen. Dit doe je door te reageren op haar behoeftes. Probeer haar te troosten als ze huilt, en als ze zelf niet in slaap komt is het geen enkel probleem om haar te helpen. Overdag slapen is lastiger voor baby’s.

 

De volgende tips kunnen helpen:

  • Let goed op haar slaapsignalen. De tijd tussen slaapjes is op deze leeftijd meestal maar 1 tot 1,5 uur. Probeer haar te laten slapen vóór het moment dat ze oververmoeid raakt.

  • Kijk ook of het helpt als je een bedtijdroutine aanhoudt. Doe een aantal activiteiten elke keer in dezelfde volgorde voordat ze gaat slapen. Bijvoorbeeld een massage, borst of flesvoeding of het aandoen van een slaapzak.

  • Je zou kunnen proberen om haar in te bakeren. Sommige baby’s vinden het gevoel van geborgenheid dat ze krijgen van inbakeren prettig.

  • Probeer haar ’s avonds op tijd in bed te leggen. Rond 18.00-19.00 uur is normaal voor baby’s vanaf 2-3 maanden.

  • Creëer een rustige slaapomgeving. Maak haar kamer donker genoeg zodat ze weinig afleiding heeft. En gebruik eventueel white noise om geluiden van buiten te dempen.

  • Als je wil oefenen om haar wakker in bed te leggen kun je dat het beste bij het ochtendslaapje doen. De meeste baby’s zijn hier pas aan toe als ze rond de 2-3 maanden zijn. Als ze huilt en je krijgt haar niet getroost pak je haar gewoon op en probeer je het een paar dagen later nog eens.

  • Neem hulp aan van mensen om je heen al is het maar voor het doen van een boodschap of het koken van een maaltijd.

  • Probeer te slapen als zij slaapt. Ga ’s avonds op tijd naar bed om overdag genoeg energie te hebben om de dag door te kunnen komen.

 

Als het op dit moment alleen lukt om haar in de wandelwagen of draagzak te laten slapen, is dat prima. Dát ze slaapt is voor nu belangrijker dan hoe ze slaapt. De ontwikkeling van baby’s gaat in die eerste maanden in een rap tempo en slaappatronen veranderen nog voortdurend. Dit kan ook betekenen dat ze over een paar weken opeens wél makkelijker gaat slapen overdag. Hou dus vol, er is licht aan het einde van de tunnel.

 

Heb je ook een vraag over de slaapproblemen van je kind? Stuur je vraag naar [email protected] en misschien beantwoord ik jouw vraag de volgende keer in deze rubriek.

 

Auteur


Avatar