Slaap

Slaapcoaching bij alerte kinderen

Ouders denken vaak dat slaapcoaching alleen werkt bij makkelijke kinderen. Baby’s en kinderen die zich makkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en over het algemeen ‘easy going’ zijn. Maar alle kinderen kunnen leren slapen. Geduld en consistentie zijn bij alle kinderen belangrijk tijdens een slaapcoachingstraject. Maar bij alerte kinderen is dit echt essentieel.

 

Hele alerte en slimme kinderen kunnen iets meer moeite hebben met leren slapen. Zij zijn vaak vroeg met het bereiken van fysieke mijlpalen zoals lopen en kruipen. Ze hebben vaker last van slaapproblemen. Bovendien zijn ze vaak erg vastberaden en pittig. Ze weten precies wat ze willen. Dit is een hele goede eigenschap maar het kan ook erg lastig zijn voor ouders om vol te houden. Je wilskracht moet voortdurend groter zijn dan die van je kind.

 

 

Waarom alerte kinderen meer slaapproblemen hebben

Juist vanwege het energieke karakter van alerte kinderen denken ouders dat hun kind minder slaap nodig heeft dan andere kinderen. Laat je niet voor de gek houden! Dat je kind meer moeite heeft met slapen en altijd vol energie lijkt wil niet zeggen dat je kind minder slaap nodig heeft. Alerte kinderen hebben vanwege hun open en nieuwsgierige kijk op de wereld soms juist meer slaap nodig. Het is alleen lastiger om te zien wanneer een alert kind moe is. Ze vinden het lastiger om de wereld buiten te sluiten en zich over te geven aan slaap. 

 

 

Tips om je alerte kind beter te laten slapen

  • Verduisterende gordijnen maken het makkelijker voor kinderen om afleiding te verminderen en op slaap te focussen.

  • Let heel goed op de slaapsignalen van je kind. Omdat bij alerte kinderen lastiger te zien is wanneer ze moe zijn is het altijd verstandig om ook de klok in de gaten te houden. Denk niet dat het langer wakker houden van je kind ervoor zorgt dat hij beter slaapt. Het zorgt er alleen voor dat je kind oververmoeid raakt en een nieuwe stoot energie krijgt wat bedtijd alleen maar lastiger maakt.

  • Voorspelbare, rustgevende routines zijn belangrijk voor alle kinderen. Maar omdat ze het lastiger vinden om zich af te sluiten voor de wereld hebben alerte kinderen vaak een langere routine nodig. Neem de tijd om de dag rustig af te sluiten. Bereid je kind voor op wat er komen gaat. Blijf op de slaapkamer van je kind tijdens de bedtijdroutine en doe geen drukke spelletjes meer.

  • White noise kan helpen om geluiden te filteren. Er zijn diverse apps voor white noise maar je zou ook een ventilator kunnen gebruiken. White noise is eigenlijk een soort ruis die je de hele slaaptijd door laat lopen. Het filtert geluiden van buitenaf.

  • Voed je kind in een stille omgeving zonder felle lichten zodat je kind niet te snel afgeleid is.

 

 

Slaapcoaching en het belang van routines

Alerte kinderen zijn vaak minder flexibel als het op slapen aankomt. Zelfs nadat ze de vaardigheid van het slapen goed onder de knie hebben kunnen ze de eerste jaren van hun leven gevoeliger zijn voor veranderingen zoals veranderingen in het ritme of vakanties. Zorg dat slaap na ziekte of vakantie weer prioriteit heeft en investeer weer even wat tijd en energie om de slaap van je kindje weer op de rit te krijgen.

 

Als je denkt dat de slaapproblemen van je kind veroorzaakt worden door een medisch probleem zoals allergieën, chronische oorontstekingen, slaapapneu of andere medische aandoeningen overleg dan met je (huis)arts en vraag eventueel om een doorverwijzing naar een kno arts als daar aanleiding voor is. Zelfs als deze eventuele medische problemen onder controle zijn kan het zijn dat je kind moeite heeft met slapen. Dit kan komen doordat je kind gewend is geraakt aan bepaalde gewoontes. Slaapcoaching is dan een uitstekende manier om deze slecht gewoontes aan te pakken.

 

Ik zie vaak dat baby’s die in de eerste maanden reflux hebben gehad nog steeds slaapproblemen hebben als de reflux onder controle is. Omdat reflux erger is als je kindje ligt ervaren tijdens het slapen associeren ze slapen met dat vervelende en pijnlijke gevoel. Hierdoor verandert hun slaappatroon niet gelijk als de klachten verdwenen zijn. Maar ook reflux baby’s kunnen (eventueel met hulp) leren slapen.

Auteur


Avatar