Slaap

Waarom slaapcoaching niet slecht is voor de band met je kindje

Regelmatig lees ik berichten over de negatieve invloed die slaaptraining zou hebben op kinderen. Ouders denken dat slaapcoaching betekent dat je je kind eindeloos alleen in bedje moet laten huilen. Soms weten ouders niet dat er ook andere methodes zijn waarbij ouders liefdevol en rustig te werk kunnen gaan. Deze methodes zijn minstens net zo effectief.

 

Veilige hechting

Er is steeds meer informatie te vinden over het belang van een veilige hechting. Dat kan ouders onzeker maken. ‘Raakt mijn kind niet beschadigd als ik aan slaaptraining ga doen?’ of ‘Denkt mijn kind nu dat ik niet meer op hem reageer?’ zijn vragen die ik regelmatig van ouders krijg. Het is goed om je te realiseren dat kinderen huilen. Het is een van de enige manieren waarop ze zich kunnen uiten in de eerste maanden. Ze huilen als ze honger hebben of als ze een vieze luier hebben. Baby’s en kinderen huilen ook als ze niet precies weten wat er gebeurt. Als de situatie anders is dan ze kennen.

 

Als je je kindje gaat leren slapen begint dat vaak met het aanpassen van de manier waarop je reageert met betrekking tot slaap. Ouders hebben de neiging om hun kind te “redden” als het hem niet lukt om zelf te gaan slapen. Dit is een logisch gevolg van de afhankelijkheid van een kind. Ze hebben ons ook nodig. Als je je kind altijd in slaap gewiegd, gevoed of gelopen hebt en jij als ouder besluit dit te veranderen, zal je kind huilen. Hij begrijpt niet waarom je je aanpak verandert en weet niet hoe hij zelf in slaap moet vallen. Je kind zal dit laten merken door te huilen omdat dat de enige manier is waarop hij zich kan uiten. Als je kind al kan praten zal hij je naast huilen ook vertellen dat hij het er niet mee eens is.

 

 

Slaap is een aangeleerde vaardigheid

Hoewel slapen in onze natuur zit is het in slaap vallen een aangeleerde vaardigheid. Dit is iets wat we onze kinderen moeten leren. Dit kun je op een liefdevolle manier doen zonder dat het de band tussen jou en je kind negatief beïnvloedt. Je bent er om je kindje te troosten en veiligheid te bieden terwijl je je kind een belangrijke levensvaardigheid leert. Doordat je je kindje ondersteunt in dit proces en hem de ruimte geeft om het zelf te doen versterk je de band met je kind juist.

 

“Don’t rescue your child from a challenge. Teach them how to face it!”

 

Naarmate je kind kind de vaardigheid van het leren slapen steeds verder onder de knie krijgt zal hij langer en beter gaan slapen. Daardoor zal hij uitgeruster en vrolijker zijn.

 

Kortom, slaapcoaching heeft zeker invloed op de band tussen jou en je kind. Maar alleen in positieve zin. Je kind krijgt meer vertrouwen in zichzelf maar ook in jou en je vermogen om hem te ondersteunen.

 

Wil je meer weten over wat ik kan doen om het slaapritme van je kindje te verbeteren, maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

 

Auteur


Avatar